zaterdag 7 april 2012

Easter! Brioche and egg salad

With recipes of course!


Elk jaar krijgt mijn man met Pasen een hele tray eieren van zijn werk, 35 eieren! Nu hebben we geen kinderen, dus schilderen doen we ze niet. Daarom sponsoren we altijd de helft ongeveer aan onze buren en de rest... kokkerellen geblazen!

Every year my husbear gets 35 eggs for Easter from work, 35 of them! We don't have any kids, so painting eggs is not our Easter hobby. Therefor we give half of them away o our neighbours and the other half... well, let's get cooking!


Als eerste maakte ik brioche, echt lekker paasbrood is dat! Klinkt heel sjiek, maar is helemaal niet moeilijk.

Het recept!

Je neemt:
250 tarwebloem
3 eieren
125 gram zachte boter
13 gram droge gist
1,5 eetlepel suiker
Een beetje zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C

Breek de eieren in een kom en kluts ze met een vork. Zeef het bloem boven een kom en strooi het zout langs de randen. Doe hier de boter en de eieren bij. Kneed, met de mixer met deeghaken, dit geheel tot een soepel beslag.

Los de suiker op in een eetlepel lauwwarm water. Voeg hier de gist aan toe en laat 2 minuten staan. Voeg dit geheel vervolgens, al knedend, aan het deeg toe.

Maak een bal van het deeg en dek de kom af met een natte doek. Laat het deeg nu een halfuur staan. Vervolgens kneed je het even door en maak je 6 even grote bolletjes. Vet een ronde springvorm in (of je briochevorm als je die hebt... ik dus niet) en plaats één bolletje in het midden van de vorm en 5 aansluitend om dit bolletje heen. Dek de vorm af met een vochtige doek en laat 20 minuten staan. 

Zet de vorm daarna 10 minuten on de oven op 200C en draai de temperatuur dan terug naar 175C en laat nog 20 minuten doorbakken.

Je haalt de brioche lekker bruin en warm uit de oven! Een beetje af laten koelen is wel aan te raden, voordat je hem opeet. Maar zó makkelijk is het dus om brioche te maken. Lekker met jam of eiersalade. Scroll nog even naar beneden voor mijn eiersalade recept (ook easy, geloof me!).

First of all, I made brioche. This bread is SO good, promise. It sounds fancy and it will looks fancy, but it's so easy to make. Here we go!

You'll need:
250 grams of flower
3 eggs
13 grams of dry yeast
12
5 grams of soft butter
1,5 table spoon of sugar
A little salt

And then you:Preheat the oven at 200C

Break the eggs in a seperate bowl and whisk them with a fork. Over another bowl you sift the flower and sprinkle the salt along the edges. Add the eggs and the butter and knead to a smooth dough. 

Add 1 tablespoon of luke warm water to the sugar and let it sit for a bit. Then add the yeast and wait for about 2 minutes.

Whilst kneading the dough, add the yeast mixture to the dough. Form a ball and cover the bowl with a slightly wet tea towel and let the dough rest for 30 minutes. After that you knead through the dough again and form 6 little balls. Grease a round cake tin (or maybe you have a brioche tin? I don't anyway) and place one little dough ball in the middle and the other 5 closely around it (they should all touch one another). Put the tea towel over the tin and let it sit for another 20 minutes.

After that you put it in the oven for 10 minutes on 200C, after that put the heat down to 175C and bake for 20 minutes. It's wonderfil and goldenbrown when you take it from the oven! The bread is yum with jam or egg salad. I also made a recipe for the latter. Scroll down if you please!


Eiersalade is sowieso lekker,  maar met Pasen hoort het er een beetje bij. Mijn versie is heel simpel.

Kook 3 eieren 10 minuten lang en laat ze vervolgens schrikken onder koud water. Pel de eieren en laat ze afkoelen. Hak ze vervolgens in héle kleine stukjes (dat lukt goed met een heel groot mes op de een of andere manier) en voeg peper en zout toe. Knip wat stengeltjes bieslook af (of gebruik gedroogde bieslook) en knip deze in kleine stukjes over de eieren. Voeg daarna een kleine eetlepel mayonaise toe en prakken maar. Zo gemakkelijk dus, en lekker! Mmm.

Egg salad is always good, but you really have to have it over Easter, if you know what I mean. My version of it is really simple.

Boil 3 eggs for 10 minutes. Then put them under cold water. Peal them and let them cool off for a bit. When they're more or less cold, chop them in very small pieces (this goes well with a big knife I found out) and add salt and pepper. Cut some chives (or use dried chives) and chop them into small pieces as well before adding them to the eggs. Then, for the finale, add a table spoon of mayonaise and then stir it all through really well. And your're done. It's that easy.

I wish you all a very happy and yummy Easter!

14 opmerkingen:

  1. Dat ziet er lekker uit zeg! Zo lijkt het me geen straf om al die gekregen eieren op te maken :)
    Fijne Pasen,
    Janina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaaaaaa had ik al heel vaak stiekum aan gedacht ,maar geen idee hoe ik dat moet doen, ben een leek op dat gebied ....

    lekker recept mmmmm veel plezier morgen met Tom Boonen watchen ....

    Liefs
    Marjo

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mmmm heerlijk brioche, smakelijk en leuke paasdagen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. He gets eggs from work? Never heard of that before! Happy Easter.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. I am inviting you to come and be part of my blog hop:
    http://juliejewels1.blogspot.com/2012/04/safe-cooking-habits-and-tips-show-your.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ziet er echt lekkerrr uit! Mooie foto's.

    Katrien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Fijne 2de paasdag, zal wel lukken met dat lekkere eten! groetjes Paula

    BeantwoordenVerwijderen
  8. That Brioche looks yummy - particularly with that egg salad! Yum!!


    Thanks for linking to a Round Tuit!
    Hope you have a fabulous week!
    Jill @ Creating my way to Success
    http://www.jembellish.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. net je blog voor t eerst gezien, super leuk
    groeten uit brussel
    anni

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Love the brioche recipe! Definitely going to give it a try next time I'm making bread. Pinned!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bedankt voor je recept, ga ik zeker uitproberen.
    Als je nog 4 eieren over hebt, dan moet je zeker dit eens proberen:
    http://blij-dat-ik-brei.blogspot.com/2012/01/eierkoeken.html
    (zo lekker, zonder ammoniak)
    Groeten,
    Jeanet

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Yumm, looks delicious! Just in case you think 35 eggs is a lot, we got 210 eggs as a Passover gift.....they do keep well refrigerated, say about 120 of them, and the rest, well we'll have to eat lots of eggs every day!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Happy belated Easter greetings. Thanks for the Brioche recipe...I've always wanted to make it and years ago (before the internet and food shows) I couldn't find a recipe but now I have yours!
    As for egg salad, I've made that for years and I like a little curry powder in mine too. If you like curry you'll love it in your egg salad but a little goes a long way so be careful.

    BeantwoordenVerwijderen

Thank you for stopping by and reading my blog! Don't be shy, just leave a comment. I love reading them!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...