My Shop

My Shop
My Shop

Sewing Patterns

Sewing Patterns
Sewing Patterns

Crochet Patterns

Crochet Patterns
Crochet Patterns

Save my top! An experiment with dye

Had ik weer. Vorig jaar een superleuk wit shirtje gekocht, ik droeg het slechts twee keer en had het talent om het binnen die twee keer dragen te verknoeien. Ik en witte kleding, zucht. Oorzaak? Een oude tube zonnebrand die gele en bruine vlekken achterliet en ik niet meer kon uitwassen. Zonde.

Just my luck. Lasy year bought a cute white top and I only wore it twice. Twice! Why? Because I have an amazing talent to ruin white clothes. The cause of it? Some old sunscreen that made yellowy and brownish stains on the shirt that just didn't dissapear no matter how well I washed the top. Such a shame.


Textile dye

Het shirtje was helemaal niet duur geweest, slechts een paar tientjes. Maar toch baalde ik! Het stond leuk, paste bij heel veel broeken en rokjes en ik vind het gewoon zonde om naar twee keer dragen iets weg te moeten gooien. Omdat de vlekken op de schouders en in de hals zaten, was het ook niet echt mogelijk om er iets anders van te naaien. Bovendien viscose, lastig stofje om te naaien. Maar weggooien deed ik het shirtje niet.

Now the top wasn't expensive, maybe 20 Euros. But it seemed like such a waist to throw it out after wearing it two times. It looked so nice on me and matched many throusers, shorts and skirts. The stains were on the shoulder and neckline, so it was hard to recycle the top into something else. Plus, it's made of viscoses which I find tough to work with. I couldn't throw the top away though.


Textile dye

Textile dye

Een paar weken geleden liep ik bij de Etos langs een schapje met textielverf en toen ging er wel een lampje branden. Mijn moeder had met deze verf weleens een dure zwarte broek opgefrist en dat was niet eens zo moeilijk geweest. Maar ik had het zelf nog nooit geprobeerd. Dus ik kocht een leuk kleurtje, kocht het bijpassende zout... gooide de hele boel in de wasmachine en duimen maar.

A few weeks ago I passed some textile dye at the local drugstore and that was a bit of a a-ha moment. My mum once used dye like this to colour a pair of trousers of mine and that worked quite well, but I never tried it myself. So I picked a cute colour, bought the matching salt, tossed it all in the washing machine and crossed my fingers.

Textile dye

Textile dye

Toen ik het knalblauwe water in mijn wasmachine zag, dacht ik even dat het nooit meer goed zou komen en kreeg ik visioenen van baby-blauwe lakens en theedoeken tot het einde der tijde. Maar na een extra wasbeurt en nog een lange kookwas met bleek was de hele machine weer schoon.

Het resultaat valt me helemaal niet tegen, al had ik de kleur iets feller en dieper verwacht. Ik gooi dit op het materiaal van het shirtje. Misschien dat de verf minder goed hecht aan viscose dan aan katoen of linnen? Of misschien had ik eerst ontkleurder moeten gebruiken (al leek me dat meer iets voor gekleurde kleding die je wilt herkleuren). Maar: geen vieze vlekken meer en een vrolijk gekleurd shirtje dat gewoon mee de vakantiekoffer in kan. Fijn hoor, voor op een spijkershort ofzo. Het effect op de schouders vind ik misschien nog wel het leukst.

When I watched the bright blue water in the washing machine I had some visions of baby blue sheets and towels for the next 20 years, but luckily after another wash and a wash op 90C with some bleech the machine was clean again.

And I must say: I am not too dissapointed with the shirt at all. I hoped the colour would be a bit brighter and deeper, but that is due to the material of the shirt I guess. Maybe the dye didn't attach as well to viscoses as it does to cotton or linens? Or maybe I should have decoloured the shirt first? Anyway, I think it's cute enough to take with me on holidays, to wear with denim shorts or something. And I really like the results on the shoulder, no more stains!


Textile dye

Wat vinden jullie, goed idee? Hebben jullie zelf weleens wat geprobeerd met textielverf? Succes gehad?

So what do you think, was it a good plan? Did you ever tried working with textile dye? Was it a success?

21 opmerkingen

  1. Die mouwtjes zijn inderdaad een geweldig effect. Ik doe het ook weleens, om kleding een tweede leven te geven. Vergeet alleen niet dat de naden niet altijd mee kleuren, soms geeft dat net een tof effect, soms helemaal niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi geworden!! Ik heb mijn vaalgrijze winterjas vorig jaar donkerblauw geverfd. Die kwam goed uit de verf ;-) Heb ook al eens een lichtgrijze broek zwart geverfd. Was mooi geworden, alleen de stiksels bleven lichtgrijs, die bleken van polyester garen te zijn en die pakken geen verf. Met dat soort dingen moet je dus oppassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lovely job! In the last week of school my daughter and her whole school year, in the infants, all did tye dye with old t-shirts. One group had yellow, one blue and one pink.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel slim! En idd, het komt door het stofje. Als het goed is staat er op het pakje bij de kleur: resultaat op licht katoen (of zo iets). Ik heb het zelf al enkele keren gedaan. Met gekregen kinderkleren in kleuren die mij, nou ja, niet zo liggen. En ook wel toen bij de aankondiging van baby twee de hydrofiel luiers ineens rare gele vlekken hadden gekregen. Evenals wat rompers die wat minder wit uit de doos kwamen dan dat ze erin gingen (toch flauw dat je die melk/spuug vlekken dan pas ziet, en niet gelijk...
    Wat je je wel als tip mee kan geven: koop gewoon het goedkoopste pak zout uit de super. Is net zo goed. En controleer ook de manchet van je wasmachine (die rubbere rand). Even een beetje "open" vouwen en met een doek erdoor, het hele rondje door en niet alleen onderaan. Daar kan namelijk toch nog wat kleurstof achter blijven...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Superleuke kleur! Past wel bij de pastel van deze zomer en die randjes iets donkerder maakt het geheel af! Zelf nog nooit gedaan maar als ik dit zie zou ik het zo doen!
    Grtz Ivon

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk experimentje! Vorig jaar heb ik een oude katoenen schoudertas en een bleek jeanshemd donkerblauw geverfd met hetzelfde merk textielverf. Voor de tas gebruikte ik wel eerst ontkleuring, omdat de kleur wat verschoten was door de zon en niet overal even bleek was. Verder nam ik een gewoon pakje zout en dat werkte prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel goed idee, en mooi resultaat! Ik heb er wel eens aan gedacht om een verwassen jeans (die eerst mooi donkergrijs was, en nu steeds lichter wordt) te kleuren in donkergrijs/zwart, maar heb het tot nu toe nog niet aangedurfd. De laatste textielverf-experimenten dateren van toen we als tieners nog helemaal into batiken waren. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. mooi zeg ! Hoe zou dat toch komen dat je zoiets altijd met witte kleding hebt ? Ik toch, echt altijd...
    Ik heb zelf nog niet met verf geëxperimenteerd omdat ik ook wat bang ben voor een paar wamachines vol verkleurde was achteraf, maar jouw ervaring stelt me toch wat geruster en misschien doe ik het ook ooit wel eens...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Esther, ik durf het ook nooit, in de wasmachine verven. Bang dat de verf ook in de volgende wAsjes trekt! Maar fijn dat je het aan hebt gedurfd! Het is goed gelukt! Misschien dat ik het nu ook durf te proberen! :) groetjes Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oei... Kleding verpesten... Ik ken het! Heb laatst een hele berg zo goed als nieuwe shirtjes in de wasmachine gegooid met (oeps, hoe dom) een gloednieuwe broek die gedeeltelijk rood was. Resultaat: Al mijn shirtjes egaal 'lelijk bruin'....

    Wat betreft de textielverf: Ik ga toevallig morgenochtend aan de slag met textielverf van de Hema en linnen. Ik wil een soort Dip-and-Dye tas naaien.Ik ben heel benieuwd hoe dat af gaat lopen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dank je voor deze blogpost! Ik heb zelf een lichtgrijze broek die de kast niet meer uitkomt wegens zonnecrèmevlekken maar ik krijg het niet over mijn hart ze weg te doen... Ik ga mij eens aan een textielverf-experiment wagen :D

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik maakte ooit een zwarte spijkerbroek opnieuw zwart, was erg faal geworden voor de knieën. Het resultaat was prima maar de machine nog weken zwart...ik doe het dus niet weer ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hi Esther,
    Supergoed gelukt en spannend is het dan als het in je wasmachine draait. Ja, ik verf vaker iets en elke keer denk ik, oooh als de wasmachine maar weer schoon wordt, maar dat valt dus reuze mee. De kleuren die ik al gebruikt heb? Zwart (om een vale lievelingsbroek/shirt weer op te frissen), turquoise, lila en groen staat te wachten. Ook heb ik al eens een jeans opnieuw geverfd. Altijd leuk, maar als je daarna het kledingstuk niet draagt is het zonde. Dus ik vraag me inderdaad altijd wel af, ga ik het dan wel weer dragen ;-) Fijne dag.
    groetjes,
    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vind de kleur super geworden Esther.
    Ook herkenbaar om witte kleding te verknoeien...je bent echt niet de enige ;-)


    Lieve groet, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heel mooi! Ik vind de kleur (op de foto toch) echt prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Goeie redding, als je 't mij vraagt! De schouders zijn nu extra in de verf gezet (haha) en dat maakte het helemaal leuk. Ik heb zelf nog nooit iets geverfd, ben altijd bang dat ik ontelbare wasbeurten later nòg restjes verf zal zien...

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ja hoor, ideaal spul. Een jurkje met drukke grafische print die ik toch niet zo mooi vond is nu mijn favoriete LBD en goedkope witte gordijnen van de Ikea hebben nu de perfect olijfgroene kleur voor in de woonkamer.
    Mooi geworden, je shirtje!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb hier ook al enkele dingen verkleurd in de wasmachine,
    velen werden goedgekeurd,
    sommige niet want niet alle soort van garen/stiksel kleurt mee ;(
    maar bij jou is het helemaal goed gekomen :-)
    zus 3

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Is mooi geworden! De randjes op de schouder zijn ook leuk uitgepakt! Ik heb een keer zelf geprobeerd een goedkope witte legging mooi groente verven. Niet zo'n succes. Omdat ik ooit zo'n wasmachinefiasco heb meegemaakt gebruikte ik de handwas-variant verf, maar uiteindelijk werd de legging een viezige kleur groen en pakten de naden niet. Zat ik dan, met een lelijke legging met witte naden in het kruis... Maar toegegeven, het was een leuk experiment om te doen, en misschien probeer ik het nog wel weer een keer. Alleen moet ik dan misschien wat beter op de materialen letten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aah, dat ligt aan de stof. De verf pakt niet op synthetisch. Maar met katoen of linnen gaat het zeker lukken.

      Verwijderen
  20. ik gebruik regelmatig textielverf om een kleur op te frissen. Vooral zwart wordt er weer prachtig diep zwart van waardoor kleding nog weer een tijdje mee kan.
    Mooi effect hoor!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek aan mijn blog! Laat gerust een comment achter.
Lees ook de Privacy Voorwaarden.

Thank you for visiting my blog! Don't be shy and leave a comment.
Read my Privacy Policy.