Slowly but steadily all products in our cabinets are being replaced by organic products. Just because it's honest food and oh so tasty. But I haven't found organic museli yet that I like. Main reason: most mueslis have coconout in them and I (understatement of the year) really don't like coconut. Yuck.
Een vriendin van me kwam met een ontzettend goed idee. Zelf muesli maken! Zij heeft hetzelfde probleem: ze houdt namelijk niet van noten, haha. Dus ik kocht zo'n fijne ouderwetse weckpot en allemaal lekkere biologische dingetjes die een goede museli maken.
A friend of mine solved my problem: make your own muesli! She has the same problem I do, since she doesn't like nuts! So I bought a very cute and vintage looking jar and lots of yummy organical things to make muesli with.
De Basis/ To start
Je hebt een stevige basis nodig voor muesli. Je eet het toch vaak bij je ontbijt en je hebt een goede bodem nodig om de dag te beginnen. Daarom koos ik voor haver- en speltvlokken. Lekker en ze vullen ook goed. Je kunt er ook nog voor kiezen om lijnzaad hierbij te doen.
You need a good base for museli. I mean, most of us eat it with breakfast and you need a proper meal to start the day with. That's why I chose oats and spelt. These are very tasty and filling. You can also add lineseed if you like.
Zaden en noten/ Seeds and nuts
Zaden en noten zijn natuurlijk ontzettend goed voor je. Er zitten goede vetten in en ze zijn goed voor je geheugen! Ik koos voor zonnebloempitten, pompoenpitten en walnoten. Maar er is keuze te over: hazelnoten, macademia's, pijnboompitten. Je kunt het zo gek maken als je wil. Zorg er wel voor dat de noten ongezouten zijn! De walnoten hakte ik in kleine stukjes door ze in een schone theedoek te vouwen en er even met een hamer op te slaan. Serieus, dat werkt!
Seeds and nuts are so good for you! They are filled with good fats and they are good for your memory. I chose sunflower seeds, pumpkin seeds and walnuts. But the sky is the limit really. You can also chose hazelnuts, macademia nuts or pinetree seeds. As long as they are unsalted. I chopped the walnuts up by folding them into a clean tea towel and hitting them with a hammer a few times. Seriously, works like a charm.
Gedroogd fruit/ Dried fruits
En voor een beetje zoet, maar wel gezond, gedroogde vruchten. Ga maar eens kijken bij de biologische winkel of de plaatselijke supermarkt: er is keuze te over. Gedroogde pruimen, krenten, vijgen, rozijnen, abrikozen, kersen. Lastig kiezen! Maar uiteindelijk koos ik voor gedroogde sultana's, bosbessen en cranberry's.
And to add something sweet, but healthy, add some dried fruits. If you take a look at what you can chose from in your local eco shop, farmers market or supermarket you'll be amazed! There are dried figgs, apricots, cherries, raisins, prunes. Hard to chose from, but finally I picked sultanas, blueberries and cranberries.
En dan... muesli maken/ And then... make muesli
Meng in één kom de vlokken, noten en zaden. In een andere kom de gedroogde vruchten. Lepel dan eerst een laagje vlokken-noten in de weckpot en vervolgens een laagje gedroogde vruchten erop. En zo doorgaan tot de pot vol is.
Put the oats, spelt, nuts and seeds in one bowl and stir through. Put the dried fruits in another bowl and mix them. Now start putting everything in the jar, starting with the mixed flakes, nuts and seeds and top that off with a layer of dried fruits. Now keep this going untill the jar is full.
En om met Julia Child te eindigen/ And to end with Julia Child:
Bon Appetit!
Bon Appetit!
Wat ziet dat er lekker uit, ik ontbijt meestal met muesli maar nooit aan gedacht om zelf te maken. Als cadeautje is het met die leuke pot en gezellige label ook erg leuk trouwens!
BeantwoordenVerwijderenwauw! wat een goed idee!!! en het ziet er ook echt mooi uit, al die laagjes:)
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook helemaal voor biologisch! maar hou niet van muesli, haha. maar met zo'n leuke pot en label moet ik me toch bedenken :-)
BeantwoordenVerwijderenDat is een goed idee. Kan je het helemaal op jouw smaak samenstellen en het staat nog leuk ook in zo een pot!
BeantwoordenVerwijderenweet ge wat daar ook nog lekker bij is ( daar pimp ik de mijne altijd mee ;) ) : hagelslag !!!
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er heerlijk uit!! Zelf vind ik juist de rozijnen/krenten niet lekker in de muesli, dus dit is een geweldig idee. Dan hoef ik niet meer elke ochtend per handjevol die krentjes eruit te halen!!
BeantwoordenVerwijderenLove this! I adore muesli and used to make it often in Switzerland, but havent lately. Thanks for sharing. I love the way you've packaged it up. Looks lovely.
BeantwoordenVerwijderenprachtig idee.............
BeantwoordenVerwijderenHeel gezond en lekker!! Vooral nu er steeds meer mensen allergieën hebben, of heel bewust puur natuur en eerlijk willen eten.
BeantwoordenVerwijderenEetsmakelijk!
Wow! I have heard of Muesli but never have had it. Thanks for the recipe. I too try to buy organic whenever possible but it's hard where I am. When I was up North I belonged to health food co-op but here the closest organic food shop is at least an hour away. But our big store here (30 minutes away) is starting to carry more and more. I usually have yogurt with fresh fruit and some whole wheat toast but I might have to try that. I'm assuming you pour milk over it?
BeantwoordenVerwijderenI've never heard of Muesli but it looks amazing! Thanks for sharing at Beautify It Monday!
BeantwoordenVerwijderenI'm w/ you-I don't like coconut either:)
BeantwoordenVerwijderen