My Shop

My Shop
My Shop

Sewing Patterns

Sewing Patterns
Sewing Patterns

Crochet Patterns

Crochet Patterns
Crochet Patterns

My first attempt at bread

Hier in huis zijn steeds minder kant-en-klare producten te vinden. Zelf maken vind ik, en mijn lief gelukkig ook, veel leuker. En het is vaak nog lekkerder ook. Maar brood, daar had ik me nog niet aan gewaagd. Oké, ik maakte al eens een brioche. Maar dat is echt voor watjes. Een echt brood kwam nog niet uit mijn handen. Dus daar moest ik echt een keer aan, vond ik zelf.

Less and less ready made products are finding there way to the cupboards of this household. It's way more fun to make things from scratch, or so I think, and luckily the husbear agrees. And most of the time, home made tastes better too! But making my own bread is something I hadn't tried before. Okay, I made some brioche. But that's a rookies thing, everyone can do that! Making a real loaf of bread, I really had to give that a go.


Cinnamon swirl bread

Nu zou een normaal mens beginnen met een halfje bruin ofzo. Maar aangezien de echtgenoot zo'n 8 boterhammen per dag soldaat maakt, ging dat me te ver. Bovenin heb ik geen flukse broodbakmachine. Dus besloot ik dat het een bijzonder brood moest worden, een echt smulbrood. Verder geen pretenties... Het grootste probleem dat ik heb met brood bakken is gist. Gist is echt een doodeng geval. Het leeft, kleeft en groeit... in iets wat je opeet. Juist. En wie weet hoe dat spul zich gaat gedragen!

Maar goed, het moest ervan komen. Dit recept voor kaneelbrood leek mee gemakkelijk genoeg en dat was het ook. Het deeg ziet er bij mij wat bruiner uit. Niet dat ik nou zo slim was om gezond volkorenbloem te gebruiken. Ik gooide gewoon net iets te veel kaneel door het deeg. Een erg smakelijk foutje trouwens. Tijdens het kneden en maken, heb ik regelmatig bedenkelijk gekeken. Zo'n brei kon toch nooit een smakelijk brood worden? Maar dat is het wel geworden! Ik heb een klein vreugdedansje gedaan toen het kaneelbrood uit de oven kwam en bij het aansnijden werd ik nog veel blijer. Moet je nou toch kijken! En... superlekker! Niet slecht hè?

Now, a normal person would start simple. With a loaf of whole what bread or something. But no, I couldn't do that of course. Partly because my husband eats half a loaf of bread a day, secondly because I don't have one of those fancy breadmaking machines. I wanted to make something special, some bread that would make me go 'mmm'. Not that I'm pretentious or anything... The biggest problem I have with baking bread is yeast. It's seriously scary stuff. It's sticky, it's alive and it grows... and then you make something with it that you eat. Right. And heaven knows in what type of mood the stuff is.

But I had to get over it and make me some bread! I found this recipe for cinnamon swirl bread that looked easy enough. And it was! My dough looked a little browner. Not because I used healthy whole wheat flour, hell no! I put a little too much cinnamon through the dough, which was a very tasty mistake by the by. Whilst kneading the dough I often thought: hm, so this is gonna look and tast good later on? Yeah right. But it actually turned out great! I did a little happy dance when opening the oven. And after I cut at tasted the bread, I got even happier. I mean, look at that! Not bad, huh?

Mocht je ook een smakelijk en makkelijk broodrecept weten? Laat het me weten! Wie weet heb ik de smaak wel te pakken.

If you have a tasty and easy bread recipe for me? Let me know! I have got the taste fro bread making now.

11 opmerkingen

  1. Het ziet er inderdaad heerlijk uit!
    Geniet er van!

    Groetjes Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik bak altijd mijn eigen brrod, met gedroogde zuurdesem bij de biowinkel. Gewoon volkorenmeeĺof meergranen en dan doe ik er nog een paar handjes zonnebloempitten en pompoenpitten doorheen. Een stevig brood ordt het maar lekkerDaar eet je lief vast geen 8 boterhammen van..... Ik woon in frankrijk dus ik weet niet of dat gedroogde zuurdesum ook in Ned te kooop is. Ik wil je wel een zakje opsturen hoor als je het wilt proberen en niet kunt vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I do have a great recipe for you! It so easy and yet there are so many variations of it I will send you right to the source. I'm always telling people about it especially people that work and don't have time they can make the dough, refrigerate and just bake when they need it. Also, it's a stickier dough so it's easier to work with after you refrigerate it. Don't be dismayed if it doesn't rise a lot in loaf form when sitting out. Once you pop it in the oven it really rises! Go to www.motherearthnews.com and look for their "No Knead" bread recipe. I've made bread for years but with my arthritis I couldn't knead very well anymore so I heard of this no-knead bread. It's an artisan type bread and you make a big batch, keep it in the frig and take out what you need for rolls, bread, buns, sweet rolls, even pizza dough...whatever. Let me know what you think. I've blogged about it several times and the basic recipe might be on my blog but it's better to go to the source. Please let me know if you try it and what you think. I love it toasted best and make it every week. I don't use cornbread or a pizza stone or board. I use parchment paper and a cookie sheet.
    You do everything beautifully! Crochet and now bread making! Good luck!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik heb jaren zelf brood gebakken toen ik nog een groot gezin had.. net als dat ik zelf karnemelk, yoghurt en kwark en verse kaas maakte. nu ben ik oud en lui!!!! hahahah
    maar bij mij was brood van half (volkoren)bloem en half harde tarwegries met water en gist en zout favoriet.. gewoon kneden en laten rijzen en er platte ronde broden van bakken (marokkaans brood) soms smeerde ik er voor het bakken nog wat mayo en vers geknipte bieslook over, dat vond mijn oudste zo lekker.
    zelf vond ik in stukjes geknipte gedroogde tomaten in olie en een theelepel basilicum en oregano erg lekker ruiken en smaken!!
    of bv zwarte olijven in stukjes er door en dan ook een scheutje olijfolie.
    of walnoten in een theedoek doen en er met een deegroller over gaan en dit gruis dan meebakken..
    kortom leef je uit!!! alles is mogelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker zeg! (ik eet zelf geen brood, maar al mijn mannnen hier in huis wel, en die zouden hier dol op zijn, en kaneel, heerlijk, lekker verwarmend in de herfst en winter)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo jammer dat je geen geur toe kunt voegen...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat ziet er dat lekker uit! :) Smakelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Owwwwwwwwww.... wat ziet dat brood er heerlijk uit! Ook ik waag me regelmatig aan het zelf brood bakken. Heerlijk! Tip: ik gebruik vaak de broodbakmachine om deeg te kneden, maar bak de broden (vaak 2 tegelijk) af in de oven. Het experimenteren met brood vind ik ook mega leuk. Kaneel had ik nog niet geprobeerd, ga ik zeker eens doen! Wel cacao geprobeerd. Was overheerlijk en je krijgt er een mooi donker brood mee. Favoriet hier zijn de kleine broodjes die ik af en toe maak van spelt.
    Op dit blog vind je trouwens heel veel broodrecepten en tips: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl
    De hoeveelheid gebruikt zout halveer ik meestal.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Niets is zo lekker als de geur van versgebakken brood!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooi ambachtelijk broodje.
    Veel lekkerder, hè, zelfgebakken.

    BeantwoordenVerwijderen

Thank you for stopping by and reading my blog! Don't be shy, just leave a comment. I love reading them!