Call me tight, call me Dutch. I don't care. 'Cause when I saw yesterday, when I was making a curry for dinner, that my local supermarket sells naan for €2,50 for two small loafs, I got a tad cranky. 'Cause they may think that naan is oh so special and exotic and therfor sold for a ridiculous price like that, in reality 'naan' just means 'bread' in Indian. And I am not paying that amount for simple bread.
Overigens krijg ik bij het woord 'naan' altijd een beetje de slappe lach. Waar ik vandaan kom is 'Naan' namelijk een vrij normale, zij ouderwetse, voornaam. Afgeleid van Wilhelmina. De zus van mijn oma heette Naan en daardoor lopen er ook heel wat vrouwelijke nazaten in mijn familie rond met die voornaam.
The word 'naan' always makes me smile by the way. Because where I am from 'Naan' is a pretty common, though a little oldfashioned, first name! It's short for Wilhelmina, our former Queen. The sis of my gran was named Naan and therefor many female relatives of me carry the same first name.
Maar in ieder geval: naan maken (grinnik) is dus vreselijk gemakkelijk! Bij deze het recept.
Anyway, it's very easy to make naan (chuckle). Scroll down for the recipe in English.
Nodig:
500 gram bloem
1 theelepel komijnpoeder (en een beetje extra)
1 theelepel gember poeder
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
1 geperst knoflookteentje
1 zakje gedroogde gist
2 eetlepels olie
200 ml water
100 ml yoghurt
1 zakje bakpoeder
Doen:
Meng de suiker, gist en 50 ml lauwwarm water in een kommetje, roer een beetje door en laat 5 minuten staan.
In een grote mengkom meng je alle andere ingrediënten. Roer even door met een lepel en voeg daarna het gist-mengsel toe. Meng eerst even met een lepel door en kneed daarna het deeg 5 minuten, totdat je een bal lekker elastisch deeg hebt. Vet je mengkom een beetje in, leg de bal deeg erin, dek af met een warme, natte theedoek en laat het deeg op een warm plekje een uur rijzen.
Na een uur is het deeg flink gerezen. Sla eerst de lucht eruit en kneed het nog enkele malen door. Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en rol er met een deegroller 6 druppelvormige plakken van, van ongeveer 0,5 cm dik. Bestrooi de broden met een beetje komijnpoeder voor ze de pan in gaan.
Vet je grillpan een klein beetje in met olie en zorg dat de pan goed heet wordt. Bak elk brood 4-5 minuten aan elke kant (totdat je van die mooie grillstreepjes hebt). Snijd het brood aan repen, klaar ben je!
You'll need:
500 grams of flower
1 tspn cumin powder (and a little extra)
1 tspn ginger powder
1 tspn salt
1 tspn sugar
1 crushed clove of garlic
1 sachet of dried yeast
2 tbl spns of oil
200 ml water
100 ml yoghurt
1 sachet of baking powder
Do:
Mix the sugar, yeast and 50 ml of luke warm water in a little bowl. Stir and leave for 5 minutes.
In a large mixing bowl add all the other ingredients, stir with a spoon a little first. Add the yeast-mixture. Stir through with a spoon. After that, kned with your hands for 5 minutes untill the dough is in a ball and still flexible. Grease your mixing bowl a little, put the ball of dough inside. Cover the bowl with a warm, wet tea towel and put the bowl somewhere warm and let the dough rise for 1 hour.
After 1 hour the dough has doubled in size. Punch the air out of it and kned a little. Devide the dough in 6 equal parts. With your roller pin, roll the 6 parts into drop shapes of about 0.5 mm thick. Sprinkle some cumin powder on the btreads before you put them in your grill pan.
Grease your grill pan and turn up the heat high, your pan has to get really hot! Put the every bread in and grill it 4-5 minutes on every side. Those lovely grill-stripes will apear. It's great! Cut the bread in strips and you're done!
Ik zei toch dat het gemakkelijk was! Wij aten de naan met deze curry. Serieus, de enige curry die ik lekker vind en lust. Ik houd namelijk niet van kokos (understatement: ik zie groen als er ergens kokos in zit). In de meeste curry's zit kokosmelk (yuck), maar in deze niet. En dus lekker! Echt een aanrader. Of je maakt er een lekkere yoghurtdip bij van een halve geraspte komkommer (of 100 gram gehakte spinazie), 2 gehakte teentjes knoflook, peper, zout en een paar flinke lepels Griekse yoghurt. Zo lekker!
Wat at jij dit weekend?
Told you it was easy! We ate the naan with this curry. Seriouslym it's the only curry I like. It's because, well... I don't like coconut (okay, that's an understatement, I get physically unwell if I even smell coconut). But this curry doesn't have cocobut, hence I love it. I highly recommend it. Or you can make a very lovely yoghurt dip with half a grated cucumber (or 200 grams of finely chopped spinach), 2 finely chopped gloves of garlic, salt, pepper and some big spoonfulls of Greek yoghurt. So good.
Som what did you eat this weekend?
Hihi, ik ben zo'n gek die dat dus wel betaalt voor die naan-broodjes, want zooo lekker! Maar als ik had geweten dat het zo makkelijk was...... Dank voor het delen van het recept.
BeantwoordenVerwijderenKokosmelk kan mij ook niet bekoren, bah! En dat terwijl ik de kokos zelf wel erg lekker vind. Toch heeft mijn dochter het laatst wel gebruikt in cupcakes, en dat was weer erg lekker.
Bedankt voor het recept. Ik vind verse kokosnoot heerlijk. Maar alles waarin het verwerkt is krijg ik niet naar binnen, wat vies. De curry ziet er heerlijk uit, ga ik zeker eens maken!
BeantwoordenVerwijderenIk ben gek op naan! Dus ik ga je recept zeker eens uitproberen :D
BeantwoordenVerwijderenLekker!
BeantwoordenVerwijderenik ging voor lekker ouderwets : bloemkool met bechamelsaus en worst ;). Je naanreceptje sla ik op , voor bij een curry met véél kokos ! :)
BeantwoordenVerwijderenMmm bij het lezen kreeg ik meteen het idee vanavond ook Curry te gaan maken. Dat Naan recept is super eenvoudig, nooit geweten dat je het deeg in bakt in de pan i.p.v. in de oven ;-) Weer wat geleerd. Wij hebben gisteren fingerfood gegeten... loempiaatjes en gebakken garnaaltjes in de pan!
BeantwoordenVerwijderenFijne week.
groetjes,
Anita
Ik denk dat ik eerder de curry maak dan het brood. Beetje lui??
BeantwoordenVerwijderen