My Shop

My Shop
My Shop

Sewing Patterns

Sewing Patterns
Sewing Patterns

Crochet Patterns

Crochet Patterns
Crochet Patterns

Meet the Maker: Jip by Jan (plus Give Away!)

'Met dit boek wil ik iets bijdragen'

'Ik ben er van overtuigd dat, als je iets bij je past, je het met meer plezier doet en het ook langer volhoudt.' Met die insteek hakte Janneke Assink, die jullie wel kennen van de blog Jip by Jan, vorig jaar de knoop door. Ja, er zou een haakboek van haar hand komen, maar dan wel één waar de wereld ook een beetje beter van zou worden. Een deel van de opbrengsten van haar nieuwe boek Haakspiratie gaat dan ook naar een goed doel. 

Meet the maker: Jip by Jan | Happy in Red

'With this book I'd like to contribute to something more'

'I have this one conviction: if you do something that is close to your heart, you'll do it having more fun and it's probably something for the long run', says Janneke Assink. She's a Dutch blogger and crocheter and owns the website Jip by Jan. With this conviction she made the decision to make her own craft book in hwich she combines sewing and crochet, my 2 favourite crafts! However, Janneke wanted to make a book that will make the world a little better, so she'll donate a part of the revenue to charity. 

'Het is heerlijk om al naaiend of hakend iets te creëren. Met slechts een lapje stof of een bol garen, kun je met wat aandacht en tijd iets totaal eigens maken. Haken is nog eens extra fijn, omdat je het 's avonds op de bank kunt doen en dat is heel rustgevend.' Janneke leerde haken net zoals ik dat heb geleerd, zwoegend voor Youtube: 'Bij een nummer van het tijdschrift Mollie Makes zat een zakje met een haaknaald, garen en een patroon voor een onderzettertje. Ik deed een poging, maar het leek me toch handig om wat basics te leren. Ik ging aan de slag met Youtube en haakte een onderzettertje gemaakt van vasten. Een verslaving was geboren.'

Gehaakt bloemenkussen. Haakspiratie, Jip by Jan | Happy in Red

Gehaakt speldenkussen. Haakspiratie, Jip by Jan | Happy in Red

'There is nothing better than creating something amazing while sewing of crocheting. It's amazing to me that you can make something that's 100% you by just using a piece of fabric or a ball of yarn. Crochet is even more fun as it's so relaxing, you can just sit on the couch and think about nothing while you crochet.' Janneke taught herself how to crochet, just like I learned it: using Youtube. 'I bought this issue of Mollie Makes that had this envelop holding a plastic hook, some yarn and a pattern for a coaster. I tried, but I thought I'd be better off learning some basics first. Watching Youtube, I made a coaster using just single crochets. And I was hooked after that.'

In haar boek Haakspiratie combineert Janneke haken met naaien, bijvoorbeeld een gehaakte tas met stoffen voering, of een bloemenkussen met zelf genaaid binnenkussen. 'De keuze om naaien en haken te combineren is voor mij een logisch. Ik kon al langer naaien dan haken, maar voor sommig haakwerk heb je uiteindelijk toch ook de naaimachine nodig. Bijvoorbeeld voor een kussenhoes of de voering van een gehaakte tas. Daarnaast is het erg leuk om het mooie van stoffen met leuke prints te combineren met het mooie van garens.' En haar favoriete project? 'Oh moeilijk,  Dat is toch wel de uil. Om het verhaal erbij, dat kun je lezen in het boek. De lace square deken is ook heerlijk om te haken, hij is erg mooi geworden.'

Lace square blanket. Haakspiratie, Jip by Jan | Happy in Red

Gehaakt picknick kleed. Haakspiratie, Jip by Jan | Happy in Red

Janneke combines sewing and crochet, for example a crochet bag with a fabric lining, or a croche lace pillow with fabric insert pillow. 'The choice was such a logical one', she says, 'I was a sewer before I was a crocheter, but I found that I needed my sewing machine after crochet, to make a fabric lining for example. Plus, it's such fun to combine pretty printer fabrics and solid coloured yarns.' And her favourite project from the book? 'Oh, that's probably the lace square blanket that turned out really well.'

Maar een gewoon haakboek maken, dat was Janneke te makkelijk. Ze wilde het boek als een project zien waar ze zichzelf echt aan kon geven, maar waar ze ook iets mee kon doorgeven. Ze was geïnspireerd door de Return to Sender projecten van de Hema, maar keek ook al een tijdje uit naar vrijwilligerswerk waarmee het klikte. Tijdens een vakantie met haar man werd het plan gesmeed: een boek, maar dan wel één waarbij een deel van de opbrengsten naar een goed doel gaan. En dat goede doel werd het Stichting de Vrolijkheid. 'Ik koos dit doel vanwege het Selvy project, waarbij het haken of naaien van poppen voor kinderen in asielzoekerscentra centraal stond. Het gaf mij die stok achter de deur om er echt voor te gaan'. 

Kinder poncho, haakspiratie. Jip by Jan | Happy in Red

Just making a book, was not enough for Janneke. She wanted to contribute something extra, give back to siciety. She had been looking for some volunteerwork for a while, when she and her husband decided during their holiday that making a crochet book and doing good could be combined. That's why Janneke will donate a part of her royalties to Stichting de Vrolijkheid, a Dutch cause that promotes making people in difficult situations happy. Janneke explains: 'They did the Selvy project, sewing or crocheting a doll for kids in refugee centres, that have lost everything. That really spoke to me and this has drived me to really succeed!'

.... en goed nieuws voor de Nederlands lezenden! Ik mag namelijk niet één, maar TWEE exemplaren weggeven van dit geweldige boek. Ik heb het al even mogen doorbladeren en oh jongens, het is ZO leuk. Ik vind het een toppertje. Dus doe vooral even mee... lees verder...

Haakspiratie, Janneke Assink | interview door Happy in Red

Wil je één van de twee mooie boeken winnen? Dat kan! Dit is wat je moet doen om een kansje te wagen:

- Laat een comment achter en vertel me welk project uit het boek jou wel aanspreekt om te maken.
- Volg Happy in Red op Facebook of Instagram
- Volg Jip by Jan op Instagram

Je kunt meedoen tot en met 28 september! De winnaars krijgen een berichtje
(dus zorg dat je e-mail is vermeld bij je comment!!)

Succes en veel plezier!

39 opmerkingen

 1. Super leuk dat je twee boeken mag weggeven. :-) Ik kan spijtig genoeg niet meedoen want ik heb geen instagram :-(
  Maar ik wens de rest heel veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit jaar haken geleerd van een hele lieve haakjuf, en dat is voor mij al heel wat.Nooit gedacht dat ik dat leuk zou gaan vinden en hoe.Nu word ik al nerveus als er geen wol in huis is.Wat mijn eerste project uit dit boek gaat worden weet ik al sinds ik de cover zag op haar blog en facebook: de tas.Ik hou wel van mezelf een uitdaging in te storten en dat wordt achter de naaimachine zitten.Ik moet er eigenlijk niet aan denken maar ik wil er helemaal voor gaan.De titel is ook (in)spiratie en het gegeven dat er aan de stichting de vrolijkheid wordt geschonken, ga ik vrolijk achter de naaimachine en wie weet wat voor moois er daarvan gaat uitvloeien.Zo inspireren we mekaar en voor elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke give away maar ik heb helaas ook geen instagram of facebook, ik volg jullie beide wel via blog lovin kan dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt me een super leuk boek. En combineren van technieken om iets te maken is altijd een extra uitdaging. De tas lijkt mij super. Gaaf om te maken en goed voor het shoppen. Leuk ook dat een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat. Mocht ik niet winnen, dan staat het boek zeker op mijn verlanglijstje voor kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Graag doe ik mee! Van de zomer heb ik leren naaien en ik haak graag, dus dit ziet er uit als perfecte projecten... En inderdaad, anders maar op het verlanglijstje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, keileuk! Die blauwe tas op voorpagina haken, dat lijkt mij wel wat. Ik ben al langer volger ook op fb, ik heb wel geen instagram.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh de lace square deken, prachtig! Maar waarschijnlijk zie ik nog veel meer moois als ik dit boek opensla..... Ik volg Jip by Jan al een tijdje op insta. Zag zo de vorderingen van dit leuke boek. Het verhaal erachter is zo mooi....... Ik doe graag mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh wat een gaaf give away. Ik zou de mooi tas leren maken. Ik heb zelf net kennis gemaakt met mijn naai machine en het zou super zijn om dit te leren combineren met mijn grote passie Haken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh wat een leuke give-away. Ik volg jullie beiden al via jullie blogs maar ook via Instagram. Het boek staat al op mijn verlanglijstje, ik haak graag en probeer steeds vaker ook mijn naaimachine uit dus dit is een perfecte gelegenheid om het uit te proberen. Bijvoorbeeld de tas van de cover, deze vind ik geweldig. Maar de lace-square deken staat ook op mijn lijstje, geweldig! Nu maar duimen! Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuke give away!
  Ik volg jullie allebei op Instagram en heb zodoende het proces van het maken van het boek van Janneke al kunnen volgen...Ik zou de lace square deken willen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi om het verhaal achter het boek nog een keer te lezen. Natuurlijk heb ik het proces om tot dit boek te komen gevolgd op Janneke's blog. het boek ziet er mooi uit.
  Een kansje wagen voor dit boek is toch wat lastig. Je vraagt wat ik uit het boek wil haken, maar ik heb het boek nog niet in mijn omgeving in kunnen zien. Het speldenkussenkopje lijkt me apart en leuk om te maken, maar er staat in het boek vast nog iets veel leukers om te haken. Gewoon maar eerst een kansje wagen op dit leuke boek.

  Groetjes, Margaret
  BeantwoordenVerwijderen
 12. O, jeetje, net vergeten. Mijn mailadres: info@bitofcolor.nl. Op IG vol ik jullie al allebei, dus dat is voor elkaar.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beautiful book! Are English/American terms included?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk zeg! En wat goed dat er een goed doel mee gesteund wordt! Het picknickkleed lijkt me erg leuk om te maken..maar ook de voering van een tas..om die reden haak ik nooit een tas..de voering lijkt me gewoon te moeilijk. Uiteraard volg ik jullie op Instagram (haken met naat).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een superleuke giveaway!!!! Ik volg jullie beide al een tijdje. Heerlijke blogs en IG momenten. Graag doe ik mee!!! En wat ik zou maken.........dat is een lastige keuze, de tas is leuk evenals de deken en ik heb een zwak voor uiltjes....en ik denk dat er nog veel meer leuke dingen in staan. Die lijst wordt steeds langer.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het boek ziet er fantastisch uit, ben pas gaan haken omdat ik niet meer zoveel kan werken. Is echt een hele gave bezigheid, was een breier.
  De lace square deken spreekt me heel erg aan.
  au3snails@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuke give away, ik doe graag mee! Ik heb de vorderingen van het boek gevolgd op Instagram en had bedacht deze voor mijn verjaardag te gaan vragen :)
  Dat speldenkussenkopje is über-leuk dus daar zou ik mee beginnen, en dan de lace square deken, en dan het kussen, en dan.....

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel toffe give away waar ik echt heel graag aan meedoe. De gehaakte tas is een van mijn favorieten
  Groetjes
  Doortje

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een superleuke give away Esther.

  Ik zou graag mee willen doen en ben heel erg nieuwsgierig naar de schitterende tas op de voorkant. Happy in red volg ik al op facebook, jip by Jans kan ik helaas niet volgen omdat ik geen Instagram heb.
  Mocht dat geen probleem zijn en ik alsnog ook kans maak op deze give away, mijn email is: petra65@live.nl

  Lieve groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Happy in Red,

  Stel dat ik het boek zou winnen, zou ik meteen de tas gaan maken, ik ben gek op tassen, en in het boek staat wel een hele leuke.

  groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zeven jaar heb ik op naailes gezeten en sinds een jaar of vijf haak ik ook. Dus de combi van deze twee hobby's komt mooi samen in dit boek. Ik heb al heel veel blogs en berichten voorbij zien komen met foto's van projecten uit het boek, maar één van de mooiste vind ik toch wel de Lace Squaredeken. Dat zou ik echt een uitdaging vinden om te haken omdat ik niet zo van de grote projecten ben. Maar deze is het waard. Wat leuk dat je twee (!) boeken weg mag geven. Ik ben benieuwd...
  Groetjes Madhurya (zeeuwsmeisje42@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een prachtige inspirerende foto's, mooie give a way. Haken en breien gaat mij goed af en dus is het boek aan mij wel besteed. Mooie bijkomstigheid is het goede doel. Geweldig!
  Groet El

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Leuk inetrview. En dat boek zou ik wel willen winnen. En een bijdrage aan een goed doel is altijd leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een leuk inspirerend verslag van het nieuwe boek van Janneke Assink. Ik volg haar al een hele tijd op haar blog en instagram...heb haar een heel jaar gevolgd van idee tot aan de uitgifte van haar boek, zo leuk! En stoer!
  Tja wat zou ik dan het liefst willen maken of in ieder geval mee willen beginnen, als ik 1 van de 2 boeken zou winnen? Het project met die grijze gehaakte zoute dropjes, heel mooi!! Lijkt mij super om dit straks op de bank te hebben , smile.
  Groetjes, Corine Reijn van instgram, facebook of van het blog Wien-art ( wienart.paperandfabrics@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Leuk!! Ik zou alles uit het boek willen maken, tenminste van wat ik er al van gezien heb..Zo leuk! Ik doe dus graag mee met de give away. Mijn mail: agnesaltena@gmail.com. En volgen doe ik jullie allebei al een hele tijd....

  Groetjes, Agnes.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een leuk stukje over dit boek, hij stond al op mijn verlanglijstje. Ik doe graag mee met deze give away. Wat ik eerst zou haken de granny lace deken.
  Grtz,
  Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Super deze giveaway! Ik doe graag mee :) Mij viel het schattige theekopje-speldenkussen meteen op, die zou ik graag maken. Ik volg jullie beiden op IG natuurlijk ;) xx Carmen

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een leuk boek. Eigenlijk zou ik alles wel
  Willen maken. Maar als beginner is alles zowiezo leuk. Er is wel 1 favoriet hier in huis en dat zijn de uilenkussens. Goede stok achter de deur om veel te oefenen ;-). Normaal laat ik geen mailadres publiekelijk achter, maar hiervoor maak ik een uitzondering: taranutbey@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een leuk boek lijkt me dit! En mooi dat er een goed doel aan verbonden is. Ik vind de tas voorop prachtig, dat lijkt me een mooi project om mee te starten, maar wellicht staat er ook een pop in die aan stichting Vrolijkheid geschonken kan worden? Ik ga het graag bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik vind de tas voorop het boek zo leuk, vooral omdat je op verschillende manieren er mee bezig bent
  En wat ik ervan zie zal dat zeker niet het enige zijn wat ik uit dit boek haal ;-) a.tuuk@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik heb het boek al in de winkel gezien, er staan veel originele dingen in. Erg leuk, echt weer eens iets anders. Ik denk dat ik de wiebertas wel zou willen maken, of een uilenkussen. Of toch de omslagdoek. Haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Het lijkt me een geweldig boek om te winnen! De tas op de voorkant lijkt me een mooi project om te maken, maar ook de lace-squared deken vind ik erg mooi. Wat me het meeste aanspreekt aan het boek, is haar geweldige kleurgebruik en de schitterende combinaties die ze daarin weet te maken! sophieschmid @ gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Dat boek lijkt me geweldig, de deken sprak me onmiddelijk aan maar ik heb dan ook iets met dekens ;-)
  Op Facebook volgde ik je al en nu ook op instagram.
  cazwa1962@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik doe mee! Ik volg jullie:zeker weten! Ik vind de deken en het kussen erg mooi.. ik waag een kansje ;-)maar eigenlijk zou ik wel meer willen maken.. inspiratie genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wat een leuk boek lijkt me dat. Mooi, dat een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat. Ik doe graag mee. Het kussen vind ik erg mooi. En aangezien ik (nog) niet zo goed kan naaien, lijkt me een kussenhoes nog het meest makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wat leuk!!!! En ja, ik doe heel graag mee!
  Kende je nog niet maar door Janneke nu wel. Ga je feed zo eerst ff lekker bekijken!
  Wat me het leukste lijkt? Misschien heel raar maar ik vind het altijd heerlijk om de verhalen van Janneke te lezen. Waarom of hoe ze iets gemaakt heeft. Met welk doel en wat en misschien wel allemaal fout ging. Ze schrijft zoals je bij haar op de bank zit met een kop thee!
  Ik kan daar echt van genieten...
  En dan die projecten... Bijna alles wat ze maakt vind ik leuk! Dus ben bang dat ik heel veel uit haar boek zou willen kopiëren...
  Maar eerst op de bank, bij mezelf.... Met een kop thee en lekker lezen en genieten.

  Groetjes en liefs,
  Kim
  (Kim.knijpert@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ja ik doe graag mee, Het lijkt me een gaaf boek, Janneke volg ik al een hele tijd via blog en insta, de deken en de uiltjes lijken me echt gaaf om te maken, vooral de uiltjes zijn een uitdaging, heb nog niet eerder een dier gemaakt, maar deze zien er zo leuk uit, dat wil ik graag proberen.
  Groetjes Judith (Judith.blaauw@hotmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Tja, ik kan het niet laten om mee te doen, ik heb al veel positieve geluiden gehoord over Haakspiratie! Ik heb op instagram inmiddels zoveel speldenkussentjes in theekopjes langs zien komen dat ik die heel graag zelf zou maken. Dus dat wordt mijn eerste projectje uit dit leuke boek :)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek aan mijn blog! Laat gerust een comment achter.
Lees ook de Privacy Voorwaarden.

Thank you for visiting my blog! Don't be shy and leave a comment.
Read my Privacy Policy.