My Shop

My Shop
My Shop

Sewing Patterns

Sewing Patterns
Sewing Patterns

Crochet Patterns

Crochet Patterns
Crochet Patterns

Tomato-chili relish recipe

Anderhalf jaar geleden was ik met mijn lief in de Hunter Valley in Australië. Een schitterend wijngebied. Naast wat mooie flessen wijn kochten we ook een potje relish van de Tintilla Estate, één van de wijnboerderijen daar.


A year and a half ago me and my love were in Hunter Valley, Australia. One of the best wine areas in Australia. Other than buying some bottles of wonderful reds, whites and roses we also bought a jar of tomato-chili relish at the Tintilla Estate, one of the vinyards of Hunter Valley.

En je raadt het al: anderhalf jaar later en dat potje heerlijke relish is leeg. En helemaal terugvliegen naar Australië, dat zit er helaas even niet in. Dus ging ik aan de slag om deze relish zelf te maken. En wat is relish vraag je je af? Relish is ingemaakte en gepureerde groente en/of fruit, een beetje zoals 'salsa' en het smaakt heerlijk op salades, blij vlees of vis of gewoon om lekker chips in te dippen. Gewoon eens proberen!

And guess what, a year and a half later my jar of yummy relish is all empty. And flying back to Australia... well, my bank account is disagreeing. So, I had no other choice but to try and make this relish myself. Relish was new to me, but now I think it's great with meat or fish dishes, with salads or just as a dip, like salsa. Seriously, give it a go!

Met trots kan ik dan ook melden dat het me gelukt is! Ik heb precies dezelfde relish weten te maken. Grappig toch. Ik heb het recept meteen maar even opgeschreven, kunnen jullie het ook eens uitproberen!


I am kinda proud to tell you guys that I managed to make a relish that tastes exactly like my Australian relish. I'm so chuffed. I wrote down the recipe immediately, so you can make it to. Scroll down for the recipe in English and get cookin'!

Tomaten-chili relish
Wat heb je nodig?
7 flinke tomaten
1 appel
2 uien
1 tl chilipoeder (of een klein gesnipperd heet pepertje)
100 gram witte of bruine suiker
100 ml azijn
1 tl mosterdpoeder
1 tl currypoeder
Een beetje bloem
Lege glazen potjes, schoon gewassen
Klaar? Hakken en koken maar!

Ontvel de tomaten (kruislings inkepen en een minuutje in kokend water weken, zodat de velletjes al gaan rimpelen) en hak ze in kleine stukken. Pel en snipper de ui zeer fijn. Schil de appel, verwijder het klokhuis en hak in kleine blokjes.

Doe één eetlepel olijfolie in een hapjespan met antiaanbakbodem en fruit de uien en de chili hierin. Laat dit in ongeveer 8 minuten heel zacht worden. Gooi daarna alles in de pan: tomaten, appel, azijn, suiker, mosterdpoeder en curry poeder. 

Roer alles flink door en laat het aan de kook komen en 1 minuut even goed doorkoken. Ze nu het vuur lager en laat het mengsel ongeveer een uur zacht sudderen.

Steriliseer nu de glazen potten en de deksel door ze 10 minuten in koken water te koken. Zet ze daarna ondersteboven op een schone theedoek.

Vind je de relish aan de dunne kant? Voeg dan na ongeveer 45 minuten een of twee theelepeltjes bloem toe om het mengsel wat te  binden.

Na een uur is de relish klaar! Schep de relish in de glazen potten. Draai de deksels er stevig op en zet de potten een kwartier ondersteboven. Laat ze afkoelen en klaar ben je! 

Deze hoeveelheid is goed voor ongeveer 4 middelgrote potten.

Echt superlekker met salade of als dip!


Tomato - chili relish
What do you need?
7 large tomatoes
1 apple
2 onions
1 tsp of chilip flakes (or a small chopped chili)
100 gram of white or brown sugar
100 ml vinegar
1 tsp mustard powder
1 tsp curry powder
a little bit of flower
Some glass jars, washed clean.

Ready? Let's chop and cook!

Peel the skin of the tomatoes (cut a little cross into the tomato and put them into boiling water for about a minute) and chop them. Peel and chop the onions finely. Peel the apple, remove the core and dice. 

Put one table spoon of olive oil in a frying pan (with teflon!) and put in the chili flakes and onions. Let them simmer and geft soft for 8 minutes. Then put everything into the pan: tomatoes, apple, sugar, vinegar, mustard poweder and curry powder. 

Stir everything and let it come to the boil. Let it boil for 1 minute then turn the fire low. Now let it all simmer for about one hour.

In the meantime sterilise your glass jars by cooking them in a pan with boiling water for 10 minutes, then leave them to dry and cool upside down on a clean tea towel.

If you find the relish a bit ti thin or runny, just add one or two tea spoons of flower after 45 minutes. After one hour of simmering, the relish is done! Put the relish into the jars, put the lids on firmly and put the jars upside down for about 15 minutes and let them cool down. Your relish is done, woohoo!

There is about enough for 4 medium jars.

I really love relish with salads, a bbq or just to dip. So give it a go!

13 opmerkingen

  1. oeh! dat is iets voor manlief! die is gek op relishes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eentje om te onthouden voor als het zonnetje er terug doorkomt!
    Thx!
    Liefs,
    Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmm... lekker !!! (en je vraag over het ami-patroonboekje en het haken : ja, dat kan, garen voor een beestje en een patroontje erbij. Je mag me altijd mailen)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. :)) een zomerse post in deze koude tijden!!!
    Heerlijk hè, zo kokkerellen! En als het dan lukt.. :)))
    En wat gaaf dat je in Australië bent geweest!! Lijkt me een heel mooi land. Al die beelden in het weekend bij het programma van Robert ten Brink.. All you need is love.. ziet er geweldig uit!!
    Lieve groet, Herma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nom nom nom! I pinned this and will try it this next summer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oef, dat ziet er toch wel weer heel erg lekker uit...
    Toch maar eens proberen ;)


    Btw, Amineko is nog steeds in dezelfde status ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Looks yummy! By the way: I've got a yummy award for you over at k-town! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. yum!! This looks so healthy and tasty! Would love for you to come over and link up to my Tasty Tuesday party! http://nap-timecreations.blogspot.com/2012/02/to-go-with-my-new-wreath-i-also-made.html

    BeantwoordenVerwijderen
  9. This looks great! Thank you for sharing this at simply creations link party!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Visiting from I Heart Nap Time's Sundae Scoop :)

    Kristina
    http://www.yomichaelmichael.com

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Thank you for sharing this! I just finished my jar of relish from the Tintilla estate and I thought I'd try my luck and see if I could find a recipe. I never thought it would be this easy!
    Emilia

    BeantwoordenVerwijderen

Thank you for stopping by and reading my blog! Don't be shy, just leave a comment. I love reading them!