My Shop

My Shop
My Shop

Sewing Patterns

Sewing Patterns
Sewing Patterns

Crochet Patterns

Crochet Patterns
Crochet Patterns

Recipe: DIY tomato sauce

Met een boerenmarkt elke vrijdag en een aantal tuinders in de buurt die aan huis  verkopen, zou ik toch eigenlijk wel gek zijn als ik mijn groente en fruit nog in de supermarkt zou kopen.

With a farmers market every Friday in town and a few farmers that sell from their home, I'd be nuts if I'd still buy my veggies and fruit in the supermarket.


En aangezien ik de laatste tijd zo ontzettend in een doe-het-zelf bui ben, was ik op zoek naar ideeën om wat lekkers zelf te maken. Iets wat je normaal gesproken altijd in de winkel koopt. En toen ik deze prachtige biologische tomaten zag, was de keuze snel gemaakt.

And lately I am in such a DIY mood. I was looking for ideas to make something yummy myself. Something that you'd normally buy in the store. And when I saw these organiscally grown tomatoes, the choice was just so obvious.


Zelfgemaakte pastasaus natuurlijk!!Toegegeven, je hebt er een berg tomaten voor nodig, maar het is het wel waard.

Homemade tomatosauce for pasta of course! I'll admit that you need a ton of tomatoes, but it is worth it. Definately.

Het kost wat tijd, dus wees voorbereid en probeer het niet 'even' te doen, maar het resultaat mag er zijn. Dus als je zin hebt: mijn pastasaus recept!
It takes some time, so be prepared. Don't try to do this if you have just an hour left. But the results are great. So if you feel up for it: here's my pasta sauce recipe. Scroll down for the recipe in English!


Doe-het-zelf tomatensaus
Wat heb je nodig?

3 kilo tomaten
4 sjalotten
4 tenen knoflook
1 struik basilicum
Witte wijnazijn
Suiker
Peper
Zout

Even warmlopen, stretchen, vingerkootjes knakken en gáán!

Keep de tomaten kruislings in. Kook water in een grote pan en dompel de tomaten er ongeveer een minuut in. Je ziet dat de velletjes van de tomaten loskomen. Haal de tomaten er na een minuut uit. Haal de velletjes er vanaf, ontpit ze en verwijder het kroontje.

Voor 3 kilo tomaten duurt dit best lang, dat je het weet!

Knip alle basilicum van de struik en hak fijn. Als je dit in de keukenmachine kunt doen: lekker handig! Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn.

Giet een klein scheutje olijfolie in de pan en fruit hierin de sjalotjes en de knoflook, een minuutje of 3-4. Doe daarna alle ontvelde tomaten in de pan, voeg een eetlepel witte wijnazijn toe, twee theelepeltjes suiker, alle basilicum (of zoveel als je lekker vindt) en zout en peper naar smaak.

Breng het geheel aan de kook, roer goed door en laat het geheel 25 minuten zacht doorkoken. Af en toe roeren.

Kook nu 4-5 glazen potten en hun deksels uit (ongeveer 10 minuten in kokend water) en laat ze vervolgens uitlekken op een droge theedoek.

Na 25 minuten, haal je de tomatensaus van het vuur en pureer je het geheel met de staafmixer. Proef of je de smaak oké vindt. Voeg eventueel nog azijn, peper, zout of basilicum toe.

Giet nu de saus in de potjes. Draai de dekseltjes er goed op en laat ze ondersteboven afkoelen.

De saus blijft ongeveer een week goed in de potjes. Wil je de saus wat langer bewaren, voeg dan citroenzuur of extra azijn naar smaak toe.

Klaar ben je!! Lekker toch!


DIY Tomato sauce

What do you need?

3 kg of fresh tomatoes
1 bush of basil
4 shallots
4 cloves of garlic
White wine viengar
Sugar
Salt
Pepper


Alright: let's stretch first and do a proper warming-up and you're all set to start!

Cut a little cross in all the tomatoes. Put a large pan filled with water on te fire and bring it to the boil. Put the tomatoes in there and keep 'em there for about a minute. You will see all the skins coming off. Take the tomatoes out of the pan. Peel them, remove the hearts.
Now, this takes a long time for 3 kilos of tomatoes. Just so you know.


Take all the basil and chop it up really finely. Peel the shallots and garlic and chop them up too. 
Put a little bit of olive oil in a pan, put in the shallots and the garlic and strirfry untill soft (3-4 mins), then put all the peeled tomatoes in the pan and add a table spoon of vinegar, 2 tea spoons of sugar, all the basil and some salt and pepper to taste. 

Bring it all to the boil, stir through and let it simmer for about 25 minutes and stir it every once in a while.

Now boil 4-5 glass jars and their lids in a pan filled with water for about 10 minutes.

After 25 minutes, take the sauce off the fire and blend the mixture untill smooth. Then taste the sauce and add vinegar, salt, pepper and basil to taste. 
Put the sauce in the jars, screw on the lids and let the jars cool off standing upside down.

You can keep the sauce for about a week. If you want to keep it longer, add some lemon juice or vinegar to taste.
And that's that, you're done. Now isn't that YUM!

13 opmerkingen

  1. Zo maak ik 'm ook altijd!! (alleen zonder de wijnazijn) lekker!
    en inderdaad, t'is wat werk maar zooooo lekker!
    Omdat ze hier geen groenten lusten :-( en ook niet van stukjes houden, gooi ik er soms een hele prei, een courgette en broccoli doorheen en dat pureer ik, voor de kleur een pakje tomatenpuree en de pan gaat leeg...fijn hoor, de boel in de maling nemen
    ;-)

    groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er heerlijk uit. Zal het eens onthouden voor later. Ik kom er nu niet echt aan toe.
    eet smakelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmm.. What a wonderful idea! I'm sure it was delicious! Yum!
    Thanks for the recipe!
    xo!
    Vanesssa

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er lekker uit! Leuk zo'n boerenmarkt, zou ik hier ook wel willen, lekker biologisch!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor je recept! Ga ik ook eens uitproberen. Er gaat niets boven zelfgemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ja dit staat zeker nog op mijn to do lijstje heerlijk gr marloeskreatief

    BeantwoordenVerwijderen
  7. There it is , my first blog made recipe, goed plan, je kan trouwens de meest leuke etiketten downloaden, jammer dat ik je geen foto kan sturen via reacties maar het smaakt heerlijk neem 2 potjes mee de camper in voor aankomend weekend, thanx..gr Ilse.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik was op zoek naar dit receptje :)! Bedankt om te posten! Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh how fabulous. I love the recipe, gotta give this a try. Thanks for joining TTT. Hugs, Marty

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wonderful! Thanks for the recipe. I've canned tomatoes before but I've never made pasta sauce. Great idea as that's what I use the most!
    YUM! I love your jars and tags too!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. When I grow tomatoes I make sauce too but never thought to use fresh basil and shallots! Thank you for sharing this at You're Gonna Love It Tuesday! See you next week?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Did you know that none died by leaving the peels on....?! At least not I. This is my time saver tip for the day. A whirl with a food puree-er will do the trick of creating that fine texture.

    Thank you for linking it up at our link party: http://www.finecraftguild.com/party/ As always, I love your ideas, and look forward what you'll bring us this week, as a brand new party will open today!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek aan mijn blog! Laat gerust een comment achter.
Lees ook de Privacy Voorwaarden.

Thank you for visiting my blog! Don't be shy and leave a comment.
Read my Privacy Policy.